Szkolenia kwalifikacyjne

Szkolenia kwalifikacyjne to kursy przygotowawcze do pracy w danym zawodzie. Obejmują zarówno kształcenie teoretyczne jak i praktyczne pod okiem wykwalifikowanych trenerów.

Ukończenie każdego kursu jest równoznaczne z możliwością przystąpienie do egzaminu czeladniczego z wybranego zawodu.


Wybrane kursy kwalifikacyjne:

 

FLORYSTA:

Program szkolenia zawiera:

  • Komponowanie dekoracji roślinnych
  • Wytwarzanie oraz sprzedaż wyrobów florystycznych
  • Transport i przechowywanie materiałów oraz produktów florystycznych
  • Zasady BHP i PPOŻ
  • Ochrona środowiska i przepisy prawa pracy
  • Organizacja przedsiębiorstw

 

Umiejętności nabyte podczas szkolenia:

  • Identyfikacja kwiatów i roślin ozdobnych
  • Stosowanie technik przedłużających żywotność roślin
  • Określanie jakości i trwałości kompozycji
  • Projektowanie kompozycji florystycznych
  • Tworzenie kompozycji florystycznych
  • Pozyskiwania danych odnośnie trendów florystycznych
  • Dekorowanie florystyczne wnętrz i otwartych przestrzeni

Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi

 

 

KUCHARZ:

Program szkolenia zawiera:

  • Przygotowywanie potraw napojów
  • Ekspozycja gotowych dań
  • Zasady przechowywania żywności
  • Zasady BHP i PPOŻ
  • Ochrona środowiska i przepisy prawa pracy
  • Organizacja przedsiębiorstw

 

Umiejętności nabyte podczas szkolenia:

  • Ocena materiałów, półproduktów oraz wyrobów kulinarnych
  • Stosowanie zasad racjonalnego żywienia i diety zbilansowanej
  • Określania wartość energetyczną i odżywczą potraw
  • Wycenianie produktów kulinarnych
  • Określanie zapotrzebowania na produkty
  • Korzystanie ze sprzętu gastronomicznego
  • Opracowywanie menu palcówki gastronomicznej
  • Znajomość zasad serwowania potraw

Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi

 

 

CUKIERNIK:

Program szkolenia zawiera:

  • Techniki produkcji cukierniczej
  • Obsługa narzędzi wykorzystywanych w cukiernictwie
  • Zasady BHP i PPOŻ
  • Ochrona środowiska i przepisy prawa pracy
  • Organizacja przedsiębiorstw

 

Umiejętności nabyte podczas szkolenia:

  • Przygotowywanie i obrabianie surowców i półproduktów do wyrobów cukierniczych
  • Dekorowanie wyrobów cukierniczych
  • Rozróżnianie produktów cukierniczych
  • Określanie wartości odżywczych i energetycznych poszczególnych produktów
  • Przygotowanie gotowych wyrobów cukierniczych
  • Obsługa przyrządów używanych w cukiernictwie
  • Szacowanie cen sporządzonych wyrobów

Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi

 

 

OPERATOR OBRABIAREK STEROWANYCH NUMERYCZNIE CNC:

Program szkolenia zawiera:

  • Wykonywanie obróbek na standardowych obrabiarkach skrawających
  • Przygotowanie standardowych obrabiarek skrawających do obróbki
  • Przygotowanie obrabiarek sterowanych numerycznie do pracy
  • Wykonywanie pracy na obrabiarkach sterowanych numerycznie
  • Zasady BHP i PPOŻ
  • Ochrona środowiska i przepisy prawa pracy
  • Organizacja przedsiębiorstw

 

Umiejętności nabyte podczas szkolenia:

  • Wykonywanie szkiców obrabianych przedmiotów
  • Dostosowywanie programów obróbki dla obrabiarek sterowanych numerycznie
  • Odczytywanie dokumentacji technicznej
  • Obsługa obrabiarek konwencjonalnych
  • Obsługa obrabiarek sterowanych numerycznie
  • Stosowanie przyrządów pomiarowych do sprawdzania wymiarów obrabianych detali
  • Rozpoznawanie i zapobieganie błędom produkcji
  • Oceniać jakość wykonywanych detali